Új jelszó kérése

Szűrés

Márka
Kiszerelés
Minőségi fokozat
2 - 3
Ár
191 Ft - 51 168 Ft

Kategóriák

Összehasonlítás

TOP termékek

Termékajánló

Fizetési megoldás

Társoldalak

Házhozszállítás

Országos házhozszállítás már

950 Ft-tól!

Facebook oldalunk

Tanúsítványok / Elismerések

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

 

Zsírok


Sorrend:
Sorrend:

Gépzsírok, zsírok

Gépzsírok azok a kenőanyagok, amelyek környezeti és üzemi hőmérsékleten is közelítőleg alakállandók. Legfontosabb felhasználási területek: gördülőcsapágy, gömbcsuklók, rugók, kardáncsuklók kenése. A képlékeny gépzsírok más néven oleogélek, folyékony fázisa rendszerint szénhidrogénolaj, szilárd fázisa leggyakrabban fémszappan. A fémszappan adja a zsír szilárdító vázát, amely magába foglalja a kenőolajat. A gép zsírokat a szerint csoportosítjuk, hogy egy adott zsírsav elszappanosítása, a fémszappan előállítása milyen kation tartalmú bázissal történik. A kationok változtatásával különböző tulajdonságú gépzsírokat kaphatunk.

Néhány zsír típus tulajdonsága


Vázszerkezet

Alkalmazási hőfok
felső határa [°C]

Vízállóság

Mechanikai
stabilit
ás

Tárolási stabilitás

Kalcium szappan

60

közepes

Nátrium szappan

120

gyenge

közepes

gyenge

Lítium szappan

120

Alumínium-
komplex szappan

150

kitűnő

Lítium komplex szappan

150-200

kitűnő

Polikarbonát

180

Organofil szilikátok

200-220

közepes


A gépzsírok vázszerkezete a vázképző anyagtól függően lehet szivacs (kalciumbázisú), textil (nátriumbázisú), bogáncs (lítiumbázisú) szerkezetű. A változó erőhatás következtében a szerkezet előbb utóbb szétszakadozik, a váz olajtartó képessége csökken, a zsír meglágyul. Ezt a folyamatot nevezzük a gépzsírok öregedésének. A gépzsírok konzisztenciájára és öregedési hajlamára a penetrációból következtethetünk. Penetrációnak nevezzük azt a tized milliméterben kifejezett mélységet, amennyire a penetrométer adott alakú, méretű és tömegű kúpja 25 °C-on 5 sec alatt az előírt mennyiségű és előírt módon előkészített zsírba behatol. Minél nagyobb a penetráció, annál lágyabb a zsír. A konzisztencia szempontjából a gépzsírokat az NLGI szám jellemzi (000, 00, 0, 1...6). Az NLGI-0 nagyon lágy, az NLGI-6 fokozat nagyon kemény zsírt jelöl.


A gépzsírok mechanikai stabilitását úgy jellemezhetjük, hogy a zsírt egy szabványosított zsírtörő készülékben a gélszerkezetet károsító ismétlődő mechanikai hatásnak tesszük ki, és adott számú törés után mérjük a penetrációt. Ha növekvő törésszámhoz jelentősen növekvő penetráció járul a zsír mechanikai stabilitása nem kielégítő.

 

Forgalmazott zsír, gépzsír márkáink:

MANNOL gépzsír

T-Silox zsír


;
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.