Új jelszó kérése

Kategóriák

Összehasonlítás

TOP termékek

Termékajánló

Fizetési megoldás

Társoldalak

Házhozszállítás

Országos házhozszállítás már

950 Ft-tól!

Facebook oldalunk

Tanúsítványok / Elismerések

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

 

Személyautó-kisteher
MOTOROLAJOK egyik legfontosabb jellemzője a viszkozitás ami nem más mint a  KENŐANYAGOKBAN a belső folyadékrétegek egymáshoz képest való elcsúsztatásnál fellépő - súrlódás jellegű - mozgást gátló ellenállás. A KENŐANYAGOK viszkozitása a hőmérséklet emelkedésével csökken, csökkenésével nő. Azt az MOTOROLAJAT tekintjük értékesebbnek, melynek kevésbé változik a viszkozitása a hőmérséklet-változás hatására. A MOTOROLAJOK kiválasztásának szempontja is a viszkozitás, mégpedig az üzemi hőmérsékleten mutatott viszkozitás.

 

A kisebb fokozat kisebb viszkozitásnak felel meg.  A mai autók túlnyomó többségébe 40-es fokozatú MOTOROLAJ való. A 30-as fokozatú- kisebb viszkozitású - MOTOROLAJAT csak azokba az autókba szabad beletenne, amelyek gépkönyve megengedi azt. Más járművekben használva elégtelen lesz a kenés és hamarabb tönkre megy a motor.

 

Az üzemi hőmérsékleten mért viszkozitás mellett nagyon fontos jellemzőjük a MOTOROLAJOKNAK az alacsony hőmérsékleten mért viszkozitás. Az SAE erre vezette be a hideg viselkedésre vonatkozó "téli" fokozatokat. Ez lényegében a MOTOROLAJ szivattyúzhatósági határához tartozó hőmérsékletet adja meg. Azt jelenti, hogy télen mi az a minimum hőmérséklet ahol a még a hideg motor el tudja szállítani az MOTOROLAJAT a kenési helyekre.

Tehát ha azt látjuk egy olajos flakonon hogy 10W-40 akkor az első szám a szivattyúzhatóság alsó határára utal (-30 C˙) a második az üzemi hőmérséklet viszkozitására (12,5 mm2/s).

Manapság a leggyakrabban használt olajok az 5W-40 és a 10W-40 ill. a finom illesztésekkel és kis tűrésekkel gyártott motorokba az 5W-30-as MOTOROLAJAKAT írják elő.

Egy másik szemléletű osztályozása a MOTOROLAJOKNAK a teljesítményszint szerinti osztályozás. Legjelentősebb az API ( American Petroleum Institute-Amerikai Ásványolaj Intézet) és az európai ACEA (Association des Constrcteurs d Automobiles - Európai Autógyártók Szövetsége) által alkalmazott minősítés. Az API kétféle kategóriát különböztet meg: benzinmotorokra ("S") és diesel motorokra ("C") . Mindkét kategóriában egy másik betű áll az S ill. C után. Minnél hátrább van a a második betű az ábc-ben annál jobb minőségű az olaj. Pl. az SH olaj gyengébb minőségű mint az SJ.
Az ACEA minősítés egy betűből és egy számból áll. A benzin üzeműre az "A" míg a dieselre a "B" betű vonatkozik. Pl.: A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5, de létrehoztak összevont kategóriákat is, mint pl. a katalizátorbarát olajok: C1, C2, C3

 

Forgalmazott MOTOROLAJ márkáink:
TOTAL MOTOROLAJ
VALVOLINE MOTOROLAJ
MOBIL MOTOROLAJ
MANNOL MOTOROLAJ
CASTROL MOTOROLAJ
ELF
MOTOROLAJ

 

 

;
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.